Laptele praf. Între benefic și otravă

lapte praf pentru copii

1. Care ar trebui să fie calitățile unui lapte praf?

Atunci când copilul nu poate beneficia de acest dar al naturii care este laptele matern, el va trebui sa primească laptele unei alte specii, în speță laptele de vacă sub formă de lapte praf. În prezent există o gamă extinsă de formule de lapte, numite și substitute de lapte matern, care tind să atingă perfecțiunea, dar fără să-l egaleze pe acesta.
Ele au o compoziție adaptată vârstei copilului (existând formule pentru prematuri, formule de start, până la 4-6 luni, formule de continuare, date în paralel cu alimentația diversificată) cât și pentru diferitele afecțiuni ale sugarilor-lăpturi medicament (exemplu: lapte cu mai puțină/fără lactoză, formule din soia, sau cu proteinele hidrolizate destinate copiilor cu intoleranță la proteinele laptelui de vacă, formule antireflux, lapte fără fenilalanina pentru sugarii cu fenilcetonurie etc).
,,Cel mai bun lapte” praf care în mod firesc trebuie adaptat nevoilor și particularităților fiecarui sugar, trebuie să conțină toate principiile nutritive astfel încât să asigure creșterea armonioasă , dezvoltarea și starea de sănătate a acestuia.
Față de compoziția standard, laptele praf poate sa fie suplimentat cu vitamine, fier și alte minerale, acizi grași cu lant lung sau precursori ai acestora, prebiotice, probiotice, MCT (acizi grași cu lant mediu) , mai ușor de digerat de către sistemul digestiv imatur al prematurilor, acizi grași Omega 3 și 6, AA și DHA conținute și în LCPUFA , existente în mod normal în laptele matern și care ajută la dezvoltarea creierului, a retinei și a sistemului nervos central, etc.
De asemenea laptele praf trebuie să prezinte securitate toxică și bacteriologică.

2. Ce nu ar trebui să conțină laptele praf?

Laptele praf pentru sugari nu ar trebui să conțină o serie de aditivi alimentari și substanțe chimice care pot afecta dezvoltarea bebelușilor. Printre aditivii care se regăsesc în laptele praf este maltodextrina, folosit ca agent de îngroșare și indulcitor și care poate da reacții alergice și creșterea nivelului glucozei în sânge. Fructooligozaharidele sau zahărul artificial au fost interzise în formulele de lapte din Noua Zeelandă. Amidonul este un carbohidrat care produce creșterea bruscă a glicemiei, nu se regasește în laptele matern iar introducera acestuia în formulele de lapte poate genera intoleranță și alergie la acesta în perioada de viață ulterioară. Fosfatul de potasiu, clorura de calciu, carbonatul de calciu sunt substanțe anorganice cu grad de asimilare redus. De asemenea aluminiul provenit din ambalaje și foliile de protecție a fost gasit în cantități mult mai mari în unele formule și poate fi toxic.
De asemenea formulele de lapte trebuie securizate bacteriologic (nu ar trebui să conțină germeni patogeni).

3. Ce importanță are calitatea laptelui praf în dezvoltarea copilului?

Calitatea laptelui praf este importantă în dezvoltarea echilibrată a copilului. Prezența tuturor nutrienților și adaptarea proporțiilor în funcție de necesitățile fiecărei etape de vârstă, adaugarea anumitor constituenți sau procesarea adaptată diferitelor patologii, securizarea bacteriologică și toxică a laptelui permit o bună creștere și dezvoltare.
În concluzie, părinții ar trebui să urmeze sfatul medicului pediatru în alegerea formulei de lapte iar cabinetul de pediatrie Filip Med este la dispoziția lor.

Lasă un răspuns